+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Підсумки вступної кампанії-2017 для дітей з Криму і Донбасу – прес-конференція в Укрінформі

20/10/2017 13:40

19 жовтня о 12:00 в УНІА «Укрінформ» відбулась прес-конференція на тему: «Рівний доступ до освіти громадянам з Криму та Донбасу: підсумки вступної кампанії-2017 та можливості здобути середню та професійно-технічну освіту».

Організатор: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; ГО «Фонд «Відкрита політика».

Учасники: Ірина Жданова - керівник ГО «Фонд «Відкрита політика», Юсуф Куркчі - Перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Юрій Рашкевич - заступник Міністра освіти і науки України, Маріанна Шмукі - координатор Кластеру з питань освіти України.

За даними Міністерства освіти і науки України за підсумками вступної кампанії для абітурієнтів з тимчасово неконтрольованих територій Луганської, Донецької областей та окупованого Криму, до ВНЗ України за спрощеною процедурою через Освітні Центри (далі - ОЦ), «Донбас-Україна» вступило 1 346 осіб, через ОЦ «Крим-Україна» - 204 особи.

"З Криму у цьому році вступило - 204 особи. Це менше, ніж ми очікували, але порівняно з 153 особами у 2016 році, невелике, але збільшення ми маємо", - зазначив заступник Міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич, додавши, що звернень за різного роду консультаціями в ОЦ було набагато більше.

«До Освітніх Центрів «Донбас-Україна», «Крим-Україна» звернулося за консультаціями майже 5 тисяч осіб. За результатами цих консультацій і вступних випробувань в цьому році було зараховано 1 550 осіб на різні форми навчання: стаціонарну, заочну, як на контракт, так і за кошти держбюджету. Це невелика цифра, але у порівнянні з 2016 роком це збільшення. У 2016 році ми мали 1 008 осіб. Це видиме збільшення», - сказав Юрій Рашкевич.

За його словами, найбільше вступників з неконтрольованих територій Донбасу вступили через Освітні Центри до Луганського національного университету ім. Т. Г. Шевченка (м. Старобільськ) - 224 особи, Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля (м. Сєвєродонецьк) – 154 особи та Луганського аграрного університету (м. Харків) – 106 осіб.

Через ОЦ «Крим-Україна» найбільше вступників з окупованого Криму стали студентами Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського (м. Київ) – 67 осіб та Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана (м. Київ) – 31 особа.
Заступник міністра повідомив, що серед причин, як стримують абітурієнтів з Донбасу та Криму вступати до українських університетів, є декілька факторів: антиукраїнська інформаційна кампанія, фінансові причини та проблеми з перетином КПВВ на Донбасі та адмінкордону з окупованим Кримом.

Як зазначила на прес-конференції керівник ГО Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова, у порівнянні з минулим роком, більше ніж в 1,5 рази збільшилась кількість абітурієнтів з тимчасово непідконтрольних Уряду територій Донецької і Луганської областей, які вступили в українські ВНЗ через Освітні Центри «Донбас-Україна».

На третину збільшилась кількість студентів з Криму які вступили через ОЦ «Крим-Україна». Студентами стали кожен третій, хто звернувся в ОЦ «Донбас-Україна» і кожен п’ятий, хто звернувся в ОЦ «Крим-Україна».

За словами Ірини Жданової, збільшенню кількості студентів з тимчасово неконтрольованих та окупованих територій України в українських ВНЗ сприяла синергія у проведенні потужної інформаційної кампанії, яка була розгорнута ГО «Фонд «Відкрита політика» за підтримки ЮНІСЕФ спільно з МОН, МІП, МінТОТ, УВКБ ООН, Укрзалізницею.

«Консультанти «гарячої лінії» (яка працює з 2016 року у Києві та з травня 2017 року – у Краматорську, Сєвєродонецьку та Херсоні) надали близько 2 тис. консультацій мешканцям Донбасу і Криму. Розроблено 11 покрокових інструкцій – 25 постерів і листівок українською та російською мовами. Більше 36 тис. друкованої продукції було розповсюджено, у т. ч. на КПВВ, вокзалах, Освітніх Центрах, соцслужбах. Соціальну рекламу розміщено в потягах 16 напрямків руху та у 118 вагонах Інтерсіті Укрзалізниці. Було створено 7 аудіороликів, 4 відео- та 7 анімаційних роликів (українською та російською мовами). Більше 1 400 виходів в радіоефір за червень-липень 2017 року на 10 радіоканалах. Більше 1 900 виходів в ефір на 12 телеканалах, у т.ч. мовники на тимчасово окуповані території», - розказала про результати інформаційної кампанії керівник Фонду «відкрита політика».

Читайте також: Підсумки вступної кампанії-2017 для дітей з Криму і Донбасу

Також, Ірина Жданова наголосила, що за даними ООН (доповідь - План Гуманітарного реагування (HRP), 2017 р.) 55 тисяч дітей з тимчасово непідконтрольних територій Донбасу потребують документів про середню освіту державного зразка.

«Якщо говорити про статистику щодо тих, хто потребує освіти і отримання документів про освіту державного зразка, то за даними ООН, опублікованих в Плані гуманітарних потреб за 2017 рік, 55 тисяч дітей з тимчасово непідконтрольних територій України потребують документів про освіту державного зразка, маються на увазі атестат за 11 клас і свідоцтво про закінчення 9 класу», - сказала Ірина Жданова, наголосивши, що єдиним сьогодні інструментом забезпечення рівного доступу до освіти цим дітям – є дистанційна освіта.

«Попит на дистанційну освіту в цих регіонах постійно зростає. Так, наприклад, у Луганській області кількість таких дітей за період з початку конфлікту збільшилась у 7 разів. За минулий рік - майже в 1,5 рази. У 2014 році таких дітей було 112 учнів, у 2015-16 н. р. - 533, а у 2016-2017 н. р. – 747. Зростає кількість учнів, які прикріплені на екстернат і навчаються дистанційно не тільки у випускних класах (9, 11 класи), а і у початковій школі», - зазначила керівник Фонду «Відкрита політика».

За її словами, аналогічна динаміка і у Донецькій області.

«За даними Департаменту освіти і науки Донецької ОДА, щороку збільшується на третину кількість тих, хто навчається на дистанційній формі, екстернаті. Так, у 2014-15 н. р. таких школярів було 1 283, у 2015-16 н. р. – 1 651, а у 2016-17 н. р. вже 2 238 учнів», - повідомила Ірина Жданова.

Виходячи з цього, Фонд «Відкрита політика» спільно з МОН, МінТОТ та МІП розробив покрокові інструкції, як здобути середню освіту, тобто навчатись дистанційно зі списками шкіл у Донецькій, Луганській та Херсонській областях «4 кроки для здобуття середньої освіти в Україні».

Читайте також: Чотири кроки для здобуття середньої освіти в Україні. Як забезпечуватимуть рівний доступ до неї громадянам Криму та Донбасу?

Відповідні листівки та постери були презентовані на прес-конференції та доступні за посиланням
Більше – в презентації Фонду «Відкрита політика»

Перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчі наголосив, що інформаційна кампанія є надзвичайно важливою і вже сьогодні треба говорити про те, які були недоліки попередніх років та розпочинати роботу по вступній кампанії на 2018 рік.

«Розуміння того, що це потрібно робити дуже оперативно у всіх наших партнерів є, як у державних органах, так і недержавних. Тому, я думаю, що більш практичний та зручний варіант буде зроблений», - сказав Куркчі.

За його словами, саме діти та молодь є основними каналами спілкування з тимчасово окупованим та непідконтрольними територіями України, і МінТОТ буде робити усе можливе, щоб спростити їм доступ до освіти та перетин КПВВ, адмінкордону з Кримом.

«В української влади є чітке розуміння щодо необхідності пошуку та встановлення для абітурієнтів з Донбасу та Криму оптимального варіанту порядку перетину адміністративної межі з тимчасово окупованими територіями», - сказав Юсуф Куркчі, додавши, що зараз головним завданням є зробити, аби наші співвітчизники з Донбасу та Криму, які планують поїздку на материк, мали можливість оперативно здати необхідні для отримання цих документів папери і в ті строки, які для себе визначили, отримали українські документи та можливість вчасно повернутися додому.

«На жаль, деякі наші ініціативи зіштовхуються із низкою проблем. Зокрема, у держпідприємстві, яке виготовляє закордонні паспорти, черга у понад 56 тисяч громадян. Тобто, при ініціюванні якихось пільгових моментів ми зобов’язані враховувати інтереси цих наших співвітчизників», - додав перший заступник Міністра.

У свою чергу, керівник Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова наголосила, що Фонд звертався з проханням врегулювати цю проблему до влади, але тут необхідне внесення змін до українського законодавства. Тому поки що було досягнуто певних домовленостей з представником Президента України ав АРК Крим і з Державною прикордонною службою про створення робочої групи, що опікуватиметься цим питанням, окремо зроблено додаткові роз'яснення щодо процедури перетину межі.

Щодо міжнародних партнерів, то координатор Освітнього Кластеру ЮНІСЕФ Маріанна Шмукі наголосила, що доступ до освіти є пріоритетом для Дитячого фонду ООН.

«Ми будемо продовжувати працювати по обидві сторони конфлікту задля забезпечення доступу до світи усім дітям», - сказала Маріанна Шмукі. Також вона заначила, про ряд проблем, які існують, так і не вирішені. Однією з таких є і імовірне збільшення з 55 тисяч у 2017 році до 76 тисяч у 2018 році дітей на тимчасово непідконтрольних територія Донецької і Луганської областей, які не зможуть отримати документи про середню освіту державного зразка.

Більше – в презентації Фонду «Відкрита політика»
Відео прес-конференції
Фото - за посиланням

Дякуємо всім партнерам Фонду «Відкрита політика».
Синергія в дії!


ДОВІДКОВО

У 2017 році працювало 35 Освітніх Центрів «Крим-Україна», які створені на базі ВНЗ у Дніпрі, Запоріжжі, Києві, Львові, Миколаєві, Харкові, Херсоні, Одесі і Запоріжжі.

Освітні Центри «Донбас-Україна» створені на базі переміщених ВНЗ, а також тих вишів, що розташовані на території Луганської та Донецької областей, де здійснює повноваження військово-цивільна адміністрація. Це вищі навчальні заклади у Києві, Бахмуті, Вінниці, Дніпрі, Краматорську, Кремінній, Кривому Розі, Костянтинівці, Покровську, Лисичанську, Маріуполі, Рубіжному, Сєверодонецьку, Сумах, Слов'янську, Харкові і Торецьку.

Освітні Центри розпочали свою роботу 19 червня і працювали до 30 вересня.

Є дві процедури вступу: звичайна і спрощена.

Звичайна процедура передбачає навчання дистанційно або екстернатом. Складання ЗНО.

Спрощена процедура полягає в тому, що через Освітні Центри на підставі тимчасових довідок можна отримати документи державного зразка про середню освіту та без українського паспорта, вступити до ВНЗ без ЗНО, склавши ДПА з української мови і історії України та один вступний іспит або із ЗНО.

Телефони гарячої лінії Фонду "Відкрита політика" - 0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО!
Мобільні номери: +38 068 951 25 13; +38 050 550 54 11
(Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA)
dostupnaosvita.com.ua