+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Керівник Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова в інтерв’ю Укрінформу розповіла про доступ до освіти громадян з Донбасу та Криму

27/09/2017 14:55

Про шляхи забезпечення рівного доступу до освіти громадянам, які постраждали від конфлікту на Сході України та окупації Криму, Укрінформу розповіла виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова.

За її словами, у цьому році, порівняно з минулим 2016 роком, збільшилася кількість вступників в українські виші з тимчасово непідконтрольних та окупованих територій України. Але остаточно про точні цифри говорити зарано, оскільки вступна кампанія для цих дітей ще триває до 30 вересня.

«За останніми даними, в Освітні Центри «Донбас-Україна» звернулись 1 844 абітурієнти, в «Крим-Україна» – 862, разом – 2 706 громадян України. Поки що зарано давати прогнози щодо точної кількості тих, хто стане студентами, адже центри працюватимуть до кінця вересня, а у ПТНЗ, технікуми можна буде вступати ще навіть у жовтні. Якщо загальна кількість абітурієнтів з Криму та Донбасу, які вступили за спрощеною процедурою через освітні центри, зросла вдвічі, кримчани при цьому не використали навіть 10% своєї квоти», - зазначила керівник ГО «Фонд «Відкрита політика».

На її думку, цьому є декілька причин.
«По-перше, основним бар’єром є інформаційна блокада у Криму. По-друге, на півострові не вивчають українську мову та історію України. Там зараз лише для 5% школярів викладають ці предмети. Скласти іспити з української мови та історії України – це вже проблема для кримчан. По-третє, Російська Федерація з самого початку окупації дуже оперативно запропонувала «зелений коридор», завдяки якому кримчани могли за прощеною процедурою вступати в російські університети», - впевнена Ірина Жданова.

Також вона розповіла Укрінформу про пропозицію та ініціативу Фонду «Відкрита політика» щодо надання можливості випускникам з тимчасово окупованих та непідконтрольних територій вступати у ВНЗ без іспитів з української мови та історії України.

«Йдеться про те, що вони мають протягом року інтенсивно вивчати українську мову, історію України на підготовчих відділеннях, а потім скласти іспити. І тільки за результатом цих іспитів зможуть вступати на перший курс. Важливо, щоб навчання студентів на підготовчих відділеннях було безкоштовним, надавались гуртожитки та соціальна стипендія», - пояснила Ірина Жданова, додавши, що «нульовий курс» не є новою практикою. Зазвичай так навчаються іноземні студенти.

Керівник Фонду «Відкрита політика» також зауважила, що вже розроблено законопроект про внесення змін до Закону про вищу освіту. Він ініційований Фондом «Відкрита політика», Міністерством освіти та МінТОТ.  Цей документ передбачає відкриття підготовчих відділень для студентів із Криму.

«Проект закону проходить процедуру погодження у низці відомств. Я сподіваюся, що у вересні його внесуть на розгляд Верховної Ради і швидко проголосують. Тоді підготовчі відділення розпочнуть працювати у 2017-2018 навчальному році. Хочу підкреслити, що для цього не потрібне додаткове бюджетне фінансування. Є великий резерв невикористаних кримчанами бюджетних місць, він повернувся у «загальний котел» державного замовлення. А отже, коштом цього бюджету держзамовлення можна профінансувати роботу відділень. Ми маємо пам’ятати, що кожний рік зволікання України віддаляє Крим від нас, тому треба діяти якнайшвидше», - зазначила Ірина Жданова.

Керівник ГО розповіла про ситуацію з освітою на Донбасі. На її думку, у багатьох неправильне уявлення про те, на чиєму боці там наші співвітчизники. Звісно, є такі люди, на яких російська пропаганда подіяла, але ж не на всіх!

«Донбас завжди мав дуже великий науковий потенціал. Його мешканці мають критичне мислення, аналізують та усвідомлюють, що навіть середня освіта, отримана в школах на неконтрольованих територіях, зараз не дає майбутнього дитині. Є багато громадян України, які з першого дня були проти так званих ДНР/ЛНР, але у них немає іншого вибору, окрім як жити там. Було багато випадків, коли місцеві переїхали в інші регіони, але змушені були повернутися, бо без житла, роботи та грошей важко прожити. Вони розуміють, що здобувають неякісну освіту, а по-друге, такі атестати ніде не визнаються, крім цього регіону. Не в усі університети РФ вони мають право вступити, а про навчання у Європі взагалі не йдеться», - пояснила Ірина Жданова, зазначивши, що місцеві жителі бачать, що без документа державного зразка така освіта – це кріпосне право, яке прикріпляє їх до депресивного регіону з високим безробіттям та низьким рівнем життя.

«До речі, коли ми приїжджали туди аби розповсюджувати інформацію про доступ до української освіти, люди запитували – чи дійсно освіта в Україні безкоштовна, чи дійсно можна навчатися дистанційно, чи дійсно їхнім дітям можна навчатися в Україні. Там дуже багато фейкової інформації, тому вони просто бояться дітей відпускати, бояться, що не побачать їх. Але з часом це змінюється, приходить усвідомлення, що освіта в України їм потрібна – бо це їхнє майбутнє», - додала керівник ГО «Фонд» «Відкрита політика».

Окрему увагу в інтерв’ю було приділено дистанційному навчанню школярів, які живуть на тимчасово окуповані та непідконтрольній території України. Ірина Жданова розказала, що кількість дітей, які дистанційно навчаються в українських школах, зросла у півтора рази, збільшується і перелік шкіл. Це 5 шкіл у Донецькій області, 14 – у Луганській, 10 – у Херсонській та дві – у Києві. Повний перелік є на сайті Доступна освіта - dostupnaosvita.com.ua.

«Процедура вступу є дуже простою. Треба обрати школу зі списку. Звісно, можна обрати будь-яку школу в Україні, але тоді немає гарантії, що там буде якісно. В цьому списку є саме ті школи, де є навчені вчителі та спеціальні платформи. Одному з батьків треба написати заяву з проханням зарахувати дитину на навчання. Подавати заяву можна електронною поштою протягом усього навчального року. Особиста присутність дитини та батьків не обов’язкова. Але у кінці навчального року дитина має приїхати до школи та пройти річне оцінювання й державну підсумкову атестацію», - пояснила вона, наголосивши, що загальну середню освіту можна також здобути екстерном, тобто за один рік пройти програму за кілька класів, отримати документи про освіту державного зразка за 9 та 11 класи.

Окрім цього Ірина Жданова, наголосила, що до 1 жовтня випускники, які проживають на тимчасово окупованих, неконтрольованих територіях, можуть вступити в професійно-технічні заклади Луганської, Донецької, Херсонської областей (та інших областей, де розміщені Освітні Центри «Донбас-Україна», «Крим-Україна») на бюджетній основі та за спрощеною процедурою: без свідоцтва про базову середню освіту та атестата й українського паспорта. При цьому держава гарантує їм стипендію та можливість проживати у гуртожитку.

Більш детально спрощена процедура вступу до ПТНЗ описана на сайті dostupnaosvita.com.ua.

В інтерв’ю неабику увагу приділили і інформаційній кампанії, як надзвичайно важливій складовій у питаннях рівності доступу до освіти.

У свою чергу Ірина Жданова, розповіла про роботу Фонду «Відкрита політика» у цьому напрямку, співпрацю з міжнародними організаціями (ЮНІСЕФ), органами державної та місцевої влади, про результати і плани.

«Цього року ми спільно з Міносвіти, УЦОЯО, МінТОТ, Мінінформполітики та з «Укрзалізницею» проводимо кампанію. Робимо пам’ятки та покрокові інструкції про те, як вступити за звичайною та спрощеною процедурою до університету, пояснюємо, як можна отримати дублікат документів про освіту, бо багато хто втратив документи, а архіви залишилися на неконтрольованих територіях. Є у нас інформаційна продукція про кроки до здобуття середньої освіти в Україні. Це чітка інформація, яка містить список шкіл, освітніх центрів з контактами, щоб людина узяла листівку і мала повний обсяг інформації. Пам’ятки, дорожні карти, гарячі лінії, аудіоролики, анімаційні ролики, відеоролики, відеоінструкції робимо, бо діти краще сприймають візуалізовану інформацію. Розміщуємо їх на телеканалах, в ефірі радіо», - розказала Ірина Жданова.

Вона додала, що у Фонді «Відкрита політика» продовжує працювати гаряча лінія з питань освіти для громадян з Криму та Донбасу. Цього року за підтримки ЮНІСЕФ вона розширилася. Консультативні лінії тепер працюють також у Херсоні, Краматорську та Сєверодонецьку. На період вступної кампанії, як і минулого року, так і цього, ми працюємо спільно з МОН.

І насамкінець Ірина Жданова поділилася планами Фонду «Відкрита політика».

«У наших планах GREEN STREAM – розширити можливості доступу дітей і молоді з Криму та Донбасу, віддалених сіл та маленьких міст до якісної інноваційної освіти, спрямованої на цінності сталого розвитку. Ми пропонуємо, щоб у навчальному процесі були поєднані хімія, астрономія, робототехніка, математика на основі традиційного українського мистецтва. Цей напрямок є ключовим напрямком освітньої політки ЄС. Тобто, робототехніка у поєднанні з мистецтвом, математикою та іншими науками формують критичне і креативне мислення, емоційний інтелект, уміння комплексно аналізувати проблему та продукувати рішення, переключатися з однієї думки на іншу та обмірковувати кілька речей одночасно, координувати свої дії з іншими та працювати у команді, вести переговори, мотивують до вільного володіння ІТ-технологіями. Ці навички на Міжнародному економічному форумі в Давосі в 2016 році віднесені до десятки топових на ринку праці в 2020 році», - розказала керівник ГО.

Ірина Жданова наголосила, що вже сьогодні готувати дітей до майбутньої професії з урахуванням потреб ринку праці.

З повним текстом інтерв’ю можна ознайомитися на сайті Укрінформу за посиланням.