+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Фонд «Відкрита політика» спільно з Луганською ОДА провели прес-конференцію щодо рівного доступу до освіти

07/09/2017 18:08

4 вересня 2017 року о 16:00 у Сєвєродонецьку, Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець» відбулася ініційована Фондом «Відкрита політика» прес-конференція на тему: «Інформаційна кампанія щодо забезпечення рівного доступу дітей сходу України до освіти», під час якої були підведені проміжні підсумки вступної кампанії через Освітні Центри «Донбас-Україна» за спрощеною процедурою та окреслені можливості отримання української середньої та професійно-технічної освіти дітьми з тимчасово непідконтрольних Уряду територій Луганської області. Учасники: ЛІШИК Ольга Петрівна - заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери, ЖДАНОВА Ірина Анатоліївна - керівник ГО «Фонд «Відкрита політика», канд. істор. наук.

«У Луганській області наразі ведеться інформаційна кампанія щодо вступу дітей з тимчасово непідконтрольних територій до вищих та професійно-технічних навчальних закладів. На сьогоднішній момент в області відкрити усі навчальні установи: 22 ВНЗ та 20 ПТНЗ», - повідомила заступник голови Луганської ОДА з питань соціальної та гуманітарної сфери.

Вона зазначила, що у цьому році заклади професійно-технічної освіти отримали з обласного бюджету біля 20 млн грн. на забезпечення матеріально-технічної бази, капітальні ремонти і створення сучасних умов.

«Що стосується профтехосвіти, ми запроваджуємо систему змішаної освіти, за якою дитина освоює зразу три професії», - додала заступник голови Луганської ОДА.

Лішик Ольга Петрівна також звернулася до дітей та батьків з тимчасово непідконтрольних територій із закликом обирати українські навчальні заклади і отримувати документи про освіту державного зразка, що надає дітям завдяки безвізу широкі можливості, у т.ч. навчатися за програмами обміну у країнах ЄС.

Що стосується співпраці з ГО «Фонд «Відкрита політика»», Ольга Павлівна запевнила, що обласна адміністрація і надалі буде продовжувати потужну інформаційну кампанію та залучати до поширення соціальної реклами управління соцзахисту, пенсійний фонд, транспортні сполучення.

У свою чергу, керівник Фонду «Відкрита політика» Жданова Ірина Анатоліївна розповіла про інструменти забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з тимчасово непідконтрольних Уряду України територій Луганської та Донецької областей, «сірої зони». Про синергетичні дії громадської організації, органів державної та місцевої влади, завдяки яким була запроваджена спрощена процедура вступу до ВНЗ, ПТНЗ через Освітні Центри «Донбас-Україна», «Крим-Україна» дітей та молоді з тимчасово окупованих та неконтрольованих територій, «сірої зони».

«На 28 липня, за офіційними даними Міністерства освіти і науки України, 2 338 абітурієнтів з окупованих і неконтрольованих територій звернулися до Освітніх Центрів «Донбас-Україна», «Крим-Україна». З низ 2 103 – звернулись до Освітніх Центрів «Донбас-Україна»», - зазначила Ірина Жданова.

Вона також наголосила, що це не остаточні цифри і ще рано підбивати підсумки, оскільки Освітні Центри продовжують працювати до 30 вересня.

«Якщо говорити про динаміку, то для порівняння, у минулому році через Освітні Центри вступило 1008 осіб з Донбасу і Криму саме за спрощеною процедурою. Це свідчить, що попит на українську освіту є і ми будемо продовжувати роботу у цьому напрямку», - додала керівник Фонду «Відкрита політика».

Але на думку Ірини Жданової, сьогодні найбільшим бар’єром є інформаційний бар’єр. Тому у цьому році була проведена більш потужна інформаційна кампанія до якої активно долучилися МОН, МІП, МінТОТ, органи місцевої влади та Укрзалізниця.

«Загалом було розповсюджену більше 27 тис. екземплярів друкованої продукції, у т.ч. у 118 вагонах потягів Укрзалізниці 16 напрямків», - зазначила Ірина Жданова.

Вона додала, що у травні цього року за підтримки ЮНІСЕФ у Сєвєродонецьку, Краматорську та Херсоні запрацювала «гаряча лінія» Фонду «Відкрита політика» з питань освіти. На період вступної кампанії київська «гаряча лінія» працювала у МОН. За цей період у Києві було прийнято понад 5 500 дзвінків, у регіонах біля 1 000 дзвінків.

На прес-конференції Ірина Жданова також презентувала нові інформаційні продукти щодо здобуття середньої та професійно-технічної освіти (постери, листівки, відеоінструкцію), розроблені ГО «Фонд «Відкрита політика спільно з Міністерством освіти і науки України, Міністерством інформаційної політики та Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та ВПО:

1. Дорожня карта про здобуття професійно-технічної освіти за спрощеною процедурою через Освітні Центри «Донбас-Україна».
2. Дорожня карта «4 кроки для отримання середньої освіти в Україні».

Відеозапис прес-конференції можна переглянути за посиланням

Довідково

Фонд «Відкрита політика» – неурядова організація, яка реалізує проекти з розвитку STEAM освіти, проект з інформування старшокласників із зони АТО і Криму щодо можливостей здобути українську освіту та отримати атестат, екологічні проекти.

Контактна інформація: +38 068 024 51 69; +38 044 279 00 96, openpolicy.org.ua
Інтернет-платформа «Доступна освіта» -
dostupnaosvita.com.ua

«Гаряча лінія» Фонду «Відкрита політика» у м. Сєвєродонецьк:
0 800 50 45 11 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 099 345 20 76
+38 097 983 65 31
Skype: Dostupna Osvita Severodonetsk

Консультаційні телефонні лінії працюють у робочі дні з 9:00 до 18:00.