+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

news-photo

Вступ-2022: мультитест з трьох предметів, посилені заходи безпеки та максимальна цифровізація

03/04/2022 13:29

1 квітня відбувся онлайн-брифінг «Вступна кампанія у 2022 році в умовах війни та подолання її наслідків», під час якого Міносвіти оприлюднило деталі планування та проведення кампанії зі вступу в Україні. 

 

Спікерами заходу стали Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин, народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров

 

Як наголосив Сергій Шкарлет, підготовка до вступної кампанії наразі відбувається в умовах широкомасштабної російської агресії. Сфера освіти колосально страждає через війну: лише за місяць російськими загарбниками зруйновано понад 700 освітніх об’єктів, діти не мають можливостей для повноцінного навчання, до того ж, велика кількість школярів була змушена виїхати з місць постійного проживання, зокрема, за кордон. 

 

– Обмеження воєнного часу унеможливлюють проведення традиційних ЗНО, ЄВІ та ЄФВВ. Разом з тим, молодь критично важлива для відновлення країни, тому необхідно докласти максимум зусиль, щоб діти мали можливість вступити до закладів освіти та отримати професію в Україні, – підкреслив Міністр. 

 

Беззаперечний пріоритет – підготовка фахівців сфери безпеки та оборони. Під час вступної кампанії передбачені преференції для військових і правоохоронних закладів освіти. Також можна очікувати максимального сприяння набору до закладів професійної та фахової передвищої освіти. Адже, за словами Сергія Шкарлета, нам потрібні будуть робочі руки, які будуть відновлювати країну.

 

Головним нововведенням, яке очікує абітурієнтів цього року, стане проведення так званого мультитесту з трьох предметів: української мови, математики та історії України. Його можна буде складати в Україні (крім тимчасово окупованих територій) та у країнах Східної Європи. Для абітурієнтів, які вступають на бюджет, крім мультитесту, потрібен ще й мотиваційний лист. Важливо: мотиваційний лист не впливатиме на рейтингування вступника, який вступає на бюджет. Він впливатиме лише на останні місця бюджету, якщо на це місце буде кілька людей з однаковими балами. Якщо вступник перебуває на тимчасово окупованій території та хоче скласти мультипредметний тест, йому необхідно приїхати на контрольовану територію. МОН запровадить декілька додаткових сесій для таких дітей. 

 

Основні, додаткові та спеціально організовані сесії будуть проводитися не одноразово, а впродовж 10 днів мінімум по 2 рази на день. 

 

Особливістю вступної кампанії-2022 стане максимально цифровізований процес (подання документів, підтвердження місця навчання тощо). А також безпрецедентні заходи безпеки – можливість переривання іспиту під час повітряної тривоги. Писати тести будуть у спеціально обладнаних комп’ютерних класах. Тест, як і ЗНО, буде оцінюватися за шкалою від 100 до 200 балів. 

 

Телеграм-канал «ВСТУП ІНФО» за посиланням: https://t.me/vstupinfoUA

 


Брифінг повністю: https://youtu.be/1ko8vkr6l8Q