+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

news-photo

Вступників з ТОТ обіцяють не штрафувати на кордоні

23/06/2021 07:41

Проблема, усунення якої адвокувала громадська організація «Фонд «Відкрита політика», нарешті вирішилася на користь абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. 

 

Через блокування окупаційною владою виїзду з ТОТ діти, які бажають вступити до українських вишів, вже другий рік поспіль змушені заїжджати на підконтрольну уряду територію через кордон з Російською Федерацією. Такий спосіб, згідно українського законодавства, є порушенням перетину державного кордону. Відповідно, вступники та особи, що їх супроводжують, несуть адміністративну відповідальність та мають сплатити штраф. 

 

Фонд «Відкрита політика», який реалізує проєкт «Доступна освіта для студентів з непідконтрольних уряду територій - підтримка державної гарячої лінії», що реалізується за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», неодноразово підіймав цю проблему на різних майданчиках, зокрема, й за участю урядових та міжнародних організацій. 

 

«Зважаючи на те, що п’ять з семи гуманітарних коридорів на Донбасі повністю заблоковані окупантами, виїзд з ТОТ через Росію для абітурієнтів є чи не єдиною можливістю взяти участь у вступній кампанії» – зауважує виконавча директорка Фонду Ірина ЖДАНОВА. – «Але він, по-перше, нелегальний, по-друге, вартісний – близько 7000 гривень коштує трансфер для однієї людини і ще 1700 гривень вона має сплатити у вигляді штрафу за незаконний перетин кордону. Ці негативні чинники створюють колосальні перепони дітям з тимчасово окупованих територій, які збираються вступити до українських вишів. З моменту виникнення проблеми на цьому постійно наголошувала наша організація. У якості одного з варіантів її усунення ми пропонували звільнення від штрафу або ж його компенсацію.» 

 

Цього року Міністерство освіти і науки України звернулося до Державної прикордонної служби України з проханням розглянути питання щодо незастосування заходів адміністративного впливу на громадян, які живуть на тимчасово окупованих територіях та мають бажання вступити на навчання зо українських закладів освіти.

 

У Держприкордонслужбі розглянули лист і вирішили внести зміни до існуючих правил. 

 

Так, ДПСУ рекомендувала органам охорони державного кордону під час прийняття рішень у справах про адміністративні правопорушення розглядати мету в’їзду на підконтрольну територію для вступу до закладів освіти та супровід вступника як підставу для звільнення від адміністративної відповідальності та штрафу. 

 

Документальним підтвердженням мети в’їзду для вступу до закладів освіти може бути запрошення від ЗВО, отримане через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

 

Звертаємо також увагу, що Міністерством освіти і науки України буде розглянуте питання щодо продовження термінів вступної кампанії для осіб з ТОТ на місця державного замовлення.