+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Цьогоріч 214 Освітніх центрів «Донбас/Крим-Україна» відкриють двері для вступників з тимчасово окупованих територій

04/06/2021 19:14

4 червня відбулася пресконференція щодо особливостей вступної кампанії-2021 для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та прифронтових районів. Організатори пресконференції – ГО Фонд «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». 

 

Під час заходу обговорили державну політику підтримки дітей та молоді з ТОТ, роботу Освітніх центрів у 2021 році, діяльність Урядової гарячої лінії та важливість залучення дітей та молоді з тимчасово окупованих територій до освітнього простору України.  

 

 Міністр освіти і науки України Сергій ШКАРЛЕТ повідомив, що 7 червня у вишах, коледжах, а також у професійно-технічних навчальних закладах розпочинають роботу Освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Через них абітурієнти з ТОТ та прифронтових районів, які не мають паспорта, сертифіката ЗНО та атестата про середню освіту, можуть вступити до закладів освіти за спрощеною процедурою. 2021 року Освітні центри працюватимуть з 7 червня до 24 вересня. 

 

«На сьогодні Освітні центри охоплюють 214 закладів вищої та фахової передвищої освіти різних сфер підпорядкування: 185 освітніх закладів Міністерства освіти і науки, 12 – Міністерства охорони здоров’я, 14 – Міністерства культури та інформаційної політики, 3 – Міністерства внутрішніх справ. Минулого року Освітні центри працювали в 195 закладах вищої та фахової перед вищої освіти, тобто, їх кількість збільшується», – сказав Сергій ШКАРЛЕТ.

 

Зростає і кількість абітурієнтів з ТОТ, які вступили до українських закладів освіти через Освітні центри «Донбас/Крим-Україна». Так, якщо 2016 року до українських вишів було зараховано 1008 студентів з тимчасово окупованих територій, то вже 2020 року – 2026 студентів. Відповідно, загальна кількість зросла вдвічі. 

 

Міністр нагадав, що у квітні цього року затверджено новий Порядок прийому до закладів освіти осіб, що проживають на тимчасово окупованих територіях та у населених пунктах на лінії зіткнення, який дозволяє повною мірою реалізувати право дітей з ТОТ та прифронтових районів на отримання освіти. Також Сергій ШКАРЛЕТ зазначив, що для впровадження проєкту доступу до освіти дітей з тимчасово непідконтрольних уряду України територій через підтримку діяльності Урядової гарячої лінії 28 квітня 2020 року було підписано Меморандум про співпрацю Міністерства освіти і науки України, ДУ «Урядовий контактний центр» та ГО «Фонд «Відкрита політика».

 

За словами директорки державної установи «Урядовий контактний центр» Ольги ХОЛОМЄЄВОЇ, на підставі вказаного Меморандуму на базі Урядового контактного центру була відкрита спеціалізована гаряча лінія для вступників з тимчасово окупованих територій. 

 

«З початку роботи гарячої лінії наші консультанти прийняли понад 10000 дзвінків та надали консультації щодо спрощеної процедури вступу через Освітні центри. Здебільшого, телефонують з Луганської та Донецької областей, менше – з Криму. Переважна більшість дзвінків надходить від батьків та родичів абітурієнтів», – зауважила Ольга ХОЛОМЄЄВА.

 

Виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА наголосила, що гаряча лінія для вступників з ТОТ почала діяти на базі Фонду ще 2016 року. 

 

«Гаряча лінія Фонду розпочала роботу за підтримки Міністерства освіти і науки України, UNICEF та USAID. За роки роботи телефони Фонду «Відкрита політика» прийняли понад 42 000 дзвінків, з них понад 10 000 – від абітурієнтів з ТОТ. За кожним таким дзвінком стоїть доля конкретної людини, і мені надзвичайно приємно, що успішні історії, які нам відомі, пов’язані не лише з отриманням диплому, а й з працевлаштуванням. Тобто студенти з тимчасово окупованих територій вже працевлаштовані на потужних підприємствах, таких як «Турбоатом», Авдіївський коксохімічний завод та багатьох інших», – розповіла Ірина ЖДАНОВА.

 

Також виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА повідомила, що з початку роботи Освітніх центрів вже 8225 дітей з тимчасово окупованих територій вступили до українських вишів. 

 

«Для дітей, які вимушено опинилися в окупації, залучення до українського освітнього простору – це набагато більше, ніж просто навчання. Це можливість отримати диплом, визнаний у всьому світі, здобути бажану професію, це долучення до спільних європейських цінностей, зрештою, це працевлаштування не тільки в Україні, але й поза її межами. Я мрію про те, щоб поля Донбасу і степи Криму трансформувалися з простору війни у простір інновацій. Заради цієї мети  Фонд «Відкрита політика» реалізує проєкти, які мають полегшити доступ до освіти для студентів з тимчасово окупованих територій та прифронтових районів. Це і робота гарячої лінії, і реалізація масштабних інформаційних кампаній. Так, спільно з Міністерством освіти і науки України за підтримки проекту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» ми створили понад 20 інформаційних продуктів для вступників з ТОТ: анімаційні та відеоролики, покрокові інструкції, онлайн-презентації тощо», – підкреслила Ірина ЖДАНОВА.

 

 «Щороку ми бачимо позитивну динаміку стосовно збільшення кількості дітей, які користуються такою нагодою. Маємо розуміти, що кожна дитина, яка перебуває під тиском окупації, пропаганди й часто в оточенні тих людей, які не підтримують такого її рішення, усе-таки усвідомлено зробила крок на шляху до здобуття української освіти», – зазначила директорка Департаменту соціально-гуманітарної політики та внутрішньо переміщених осіб Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина КАЛУПАХА

 

 

«Факти» Як дітям з Криму та Донбасу вступити до українських ВНЗ: у МОН пояснили особливості

 

«Вища освіта» Сергій Шкарлет розповів про можливості щодо вступу осіб з ТОТ до вишів

 

«Апостроф» Вступна кампанія 2021: що потрібно знати абітурієнтам з Криму і ОРДЛО

 

«ТСН» ВСТУПИТЕЛЬНАЯ КАМПАНИЯ 2021: В МИНОБРАЗОВАНИЯ РАССКАЗАЛИ ОБ ОСОБЕННОСТЯХ И ОСНОВНЫХ ДАТАХ ДЛЯ ДЕТЕЙ ИЗ КРЫМА И ДОНБАССА 

 

«Ліга» У МОН пояснили особливості вступної кампанії для абітурієнтів з Криму та Донбасу 

 

«Скептик» Как абитуриентам из Крыма и ОРДЛО поступить в украинский вуз — МОН 

 

«Аргументы и факты» Как абитуриентам из Крыма и ОРДЛО поступить в украинские вузы: подробности 

 

«Presscenter» ЯК ДІТЯМ З КРИМУ ТА ОРДЛО ВСТУПИТИ ДО УКРАЇНСЬКОГО ВИШУ: РОЗ’ЯСНЕННЯ МОН

 

 «Цензор.нет» Абітурієнти з окупованих територій можуть вступити до вишів без українського атестату, - Шкарлет

 

 apnews У МОН пояснили процедуру вступу до українського вишу для дітей з Донбасу і Криму 

 

«Прямий» Умови вступу до університетів для випускників шкіл ОРДЛО та Криму: роз’яснення МОН

 

«Вчасно» З 7 червня починають роботу освітні центри «Донбас-Україна»

 

«Трибуна» Абитуриенты из ОРДЛО и Крыма могут поступить в вузы без украинского аттестата, - Шкарлет

 

«Вільне радіо» З 7 червня запрацюють освітні центри “Донбас-Україна” для абітурієнтів з ОРДЛО 

 

«ДонПрес» Что нужно абитуриентам из ОРДЛО и аннексированного Крыма для поступления в ВУЗы Украины

 

News UA Поступление абитуриентов из ОРДЛО и Крыма в украинские вузы: названы условия 

 

«Новости Донбасса» В МИНОБРАЗОВАНИЯ РАССКАЗАЛИ О ПОРЯДКЕ ВСТУПЛЕНИЯ АБИТУРИЕНТОВ ИЗ ОРДЛО И КРЫМА В УКРАИНСКИЕ ВУЗЫ В 2021 ГОДУ 

 

«Інформатор» Как детям из ОРДЛО поступить в украинский вуз: разъяснения дали в МОН 

 

«Новости Донбасса» В МИНОБРАЗОВАНИЯ РАССКАЗАЛИ О ПОРЯДКЕ ВСТУПЛЕНИЯ АБИТУРИЕНТОВ ИЗ ОРДЛО И КРЫМА В УКРАИНСКИЕ ВУЗЫ В 2021 ГОДУ 

 

«Дом» Про особливості вступної кампанії для абітурієнтів із Криму та ОРДЛО розповів Шкарлет 

 

«Сьогодні»  Засідання РНБО і Шмигаль у Грузії – анонси СЬОГОДНІ 

 

UNN Пресконференція Міністерства освіти і науки України та ГО «Фонд «Відкрита політика» щодо особливостей вступної кампанії-2021 для дітей з тимчасово окупованих територій України 

 

«Укрінформ» Пресконференція Міністерства освіти і науки України та ГО «Фонд «Відкрита політика» щодо особливостей вступної кампанії-2021 для дітей з тимчасово окупованих територій України