+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Інноваційна освіта на «лінії розмежування» - як надихнути вчителів працювати по-новому

31/10/2018 15:53

Напередодні Дня вчителя 5 жовтня освітяни з Рубіжного Луганської області завітали до Києва та взяли участь у прес-сніданку в Арт Хабі Інформаційного агентства «Укрінформ», який організував Фонд «Відкрита політика», на тему: «Інноваційна освіта без кордонів: для учнів та вчителів сходу України, які постраждали від військового конфлікту». Не зважаючи на те, що їхні школи розташовані неподалік «лінії розмежування», ці вчителі йдуть у ногу з часом і викладають учням за STEM/STrEAM-методиками, зацікавлюють дітей робототехнікою, 3-D моделюванням.

Це Наталія Сарана -- вчитель географії, біології, хімії та природознавства Рубіжанського КНВК «Школа-дитячий садок», Олена Гейко -- директор Рубіжанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3, вчитель з основ здоров'я, Вікторія Задорожня -- вчитель початкових класів Рубіжанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3, Наталія Житлова -- заступник директора з виховної роботи, вчитель географії Рубіжанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4.

 

Учасники прес-сніданку обговорили основні проблеми доступу до Нової української школи, інноваційної освіти дітей, учителів зі шкіл вздовж «лінії розмежування» 
навчання вчителів інноваційним методикам, проектному менеджменту, створенню якісного контенту для дистанційної освіти для учнів з непідконтрольних територій сходу України 
результати та важливі виклики проведення інформаційної кампанії щодо вступу молоді за сходу до українських вишів, ПТНЗ. А також роботу «гарячої лінії» Фонду за підтримки ЮНІСЕФ, Міністерства освіти і науки.

Адже про що мріють діти, які постраждали від військового конфлікту?

Дем'ян, 12 років мріє полетіти на Марс. У грудні минулого року, коли діти мріяли про подарунки від Святого Миколая, в його селі точилися бої

Марія, 12 років вважає, що найперше право дитини - це право на ЖИТТЯ. Вулиці її рідного села Верхньоторецьке на Донеччині поділені навпіл лінією фронту.  Вибухи лунають досі.

Улітку ці та інші діти зі сходу стали учасниками Доброчинної сесії Міжнародної зеленої школи у с. Космач на Івано-Франківщині, яку заснував Фонд «Відкрита політика ще 6 років тому. Принагідно Ірина Жданова висловила подяку представникам діаспори з міста Рочестер, США -- зокрема, Еріку Левісу за фінансову підтримку навчання дітей зі сходу України в Міжнародній зеленій школі та подарунок -- STEM-набір MakeyMakey.

 

«Кожна дитина, незалежно від того, де вона живе, -- чи у важкодоступному гірському регіоні Українських Карпат, чи у віддаленому селі, чи на сході, потерпаючи від військового конфлікту, потребує якісної інноваційної освіти, -- зауважила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА. -- Однак нині не тільки учні потребують новітніх знань, а й вчителі. Тож сьогодні пропонуємо обговорити проблеми доступу і перспективи розвитку інноваційної освіти для дітей, молоді, вчителів, які постраждали від військового конфлікту на сході України, – у регіоні, який потребує найбільшої підтримки громадянського суспільства країни і міжнародних партнерів. 
Цього року ми започаткували серію тренінгів для вчителів з Луганської, Донецької областей. Присутні на прес-сніданку вчителі серед інших освітян Луганщини, Донеччини, були активними учасниками першого тренінгу Фонду «Відкрита політика» «Освіту – кожному! Open Green STrEAM» за підтримки Посольства Литви в Україні. Вони навчилися інноваційним STEM/STrEAМ методикам, проектному менеджменту та фандрайзингу, навчитися створювати креативний освітній простір, інноваційне навчання за допомогою дешевих, відновлювальних матеріалів. 
Нині ми презентуємо новий проект Фонду «Відкрита політика» LET’S OPEN GREEN STrEAM для вчителів з Луганської та Донецької областей щодо покращення дистанційного навчання, оскільки бачимо неабиякий запит в отриманні середньої освіти дистанційно учнями з непідконтрольних територій сходу України. Адже віримо: якісна освіта стане мостом миру й об’єднає Україну».

 

Учителів привітали та взяли участь у неформальному спілкуванні:

Хобзей Павло – заступник міністра освіти і науки України, канд. фізико-матем. Наук

Ірина Жданова – виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», канд. іст. наук, засновниця Міжнародної зеленої школи ім. Клима Чурюмова

Кияк Наталія – керівник освітніх програм ЮНІСЕФ в Україні

Лідія Кузьменко – радниця з правових питань УВКБ ООН

Вікторія Іванішчева – менеджер освітніх проектів Британської Ради в Україні

Анна Хомуткова – прес-референтка Посольства Австрії в Україні

Віктор Литвинов, завідуючий сектором Міністерства інфоормаційної політики

Тетяна Степикіна – комунікаційний координатор Норвезької ради у справах біженців,
інші представники міжнародних організацій.

 

7 жовтня вчителі прямували до Івано-Франківська, де разом з іншими освітянами Луганщини і Донеччини взяли участь у тренінгу з інклюзивної освіти, що проводить Агентство міжнародного співробітництва MASHAV (Ізраїль) у партнерстві з МОН та Фондом "Відкрита політика". Згодом вчителі Донеччини й Луганщини взяли участь у другому тренінгу з проектного менеджменту й проведення інформаційної кампанії у рамках литовського проекту, який організував Фонд «Відкрита політика» у Міжнародній зеленій школі, у с. Космач Івано-Франківської області.