+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Представники Фонду «Відкрита політика» спільно з МОН здійснили робочу поїздку до Донецької і Луганської областей

26/06/2018 10:57

Представники Фонду «Відкрита політика» спільно з МОН 22-24 травня здійснили робочу поїздку до Донецької і Луганської областей – у рамках проведення інформаційної кампанії щодо можливостей вступу до українських вишів та ПТНЗ абітурієнтів з непідконтрольних територій та вздовж «лінії розмежування». Під час поїздки, яка відбулась в рамках проекту ЮНІСЕФ "Освіту - кожному! Гаряча лінія для випускників та школярів зі сходу України (НПУТ, «лінії розмежування»)", представники Фонду і Міністерства провели низку важливих заходів: прес-брифінги, селекторну нараду та тренінг.

 

Так, 22 травня у приміщенні у ГУ ДСНС України в Донецькій області (м. Краматорськ) за сприяння Донецької ОДА відбулася селекторна нарада з представниками Освітніх Центрів (ОЦ) «Донбас-Україна», управлінь освіти області на тему: «Вступна кампанія-2018: особливості вступу абітурієнтів з непідконтрольних Уряду України територій Донецької і Луганської областей, «лінії розмежування». У заході взяли участь представники ОЦ міста Краматорськ, на зв'язок через селектор вийшли Маріуполь, Слов'янськ, Дружківка, Покровськ, Селидово, Костянтинівка, Курахово, Бахмут, Торецьк.

 

Під час наради виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова та державний експерт Директорату вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти та науки України Віталій Носок розповіли про особливості вступної кампанії-2018. Зокрема, озвучили нюанси спрощеної процедури вступу для абітурієнтів з непідконтрольних Уряду України територій Донецької і Луганської областей, «лінії розмежування», повідомили про важливі аспекти роботи Освітніх Центрів «Донбас-Україна», про основні дати подачі документів, вступних іспитів (як на бюджетну форму навчання, так і на контракт).


Ірина Жданова презентувала нову соціальну рекламу (постери, листівки, аудіоролик), розроблену за підтримки ЮНІСЕФ Фондом «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України. Також представникам Освітніх Центрів, які розташовані у Краматорську, було надано постери і листівки, вказівники-навігатори.

 

23 травня у Краматорську (Донецька ОДА) відбувся прес-брифінг щодо особливостей вступної кампанії-2018 абітурієнтів з непідконтрольних територій Донецької області, «лінії зіткнення». Захід організували Громадська організація "Фонд "Відкрита політика", Донецька обласна державна адміністрація за підтримки ЮНІСЕФ.

 

Під час прес-брифінгу заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз, виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова та державний експерт Директорату вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти та науки України Віталій Носок озвучили можливі шляхи вступу до навчальних закладів та особливості спрощеної процедури вступу для абітурієнтів з непідконтрольних територій, «лінії розмежування», повідомили про основні дати подачі документів та проходження вступних іспитів.

За словами Ігоря Стокоза, на ЗНО у 2018 році зареєструвались більше 5 000 випускників шкіл Донецької області. В тому числі тих, хто навчається дистанційно, на екстернаті. Крім того, існує СПРОЩЕНА процедура ВСУПУ без ЗНО через Освітні Центри «Донбас-Україна».

 

Під час заходу Ірина Жданова презентувала ЗМІ соціальну рекламу (постери, листівки, аудіоролик), розроблену за підтримки ЮНІСЕФ Фондом «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України, а також минулорічні інформаційні продукти (анімаційний ролик "Державні гарантії рівного доступу до освіти", вказівники-навігатори для Освітніх Центрів), які є актуальними і цього року.

Керівник Фонду «Відкрита політика» закликала журналістів долучатися до інформаційної кампанії. Також Ірина Жданова зауважила, що в громадській організації постійно працюють телефони «гарячої лінії», куди за роз’ясненнями можуть звертатися абітурієнти з непідконтрольних територій, «лінії розмежування». Під час вступної кампанії «гаряча лінія» Фонду «Відкрита політика» працюватиме в Міністерстві освіти і науки України.

 

Телефон «гарячої лінії» - 0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО!

Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA) у робочі дні з 9:00 до 18:00.

 

Віталій Носок розповів про особливості подачі документів, проходження іспитів, зарахування на бюджет, спростував невірну інформацію, яка розповсюджується у т. ч. народними депутатами. Важливо звертатись на сайти, де є офіційна інформація:

mon.gov.ua

dostupnaosvita.com.ua

 

Більше інформації кожен вступник може знайти на сайті Фонду Доступна освіта dostupnaosvita.com.ua (перелік Освітніх Центрів, безкоштовні відеоуроки БЕЗ реєстрації, також перелік населених пунктів на непідконтрольних та контрольованих територіях, випускники шкіл яких можуть скористатись спрощеною процедурою вступу, важливі дати вступної кампанії 2018, інше).

 

Відео прес-брифінгу можна переглянути за посиланням:

https://www.facebook.com/895984410522985/videos/1704586299662788/

 

Керівник Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова також провела ряд важливих зустрічей у Краматорську з трьома заступниками голови Донецької ОДА – Ігорем Стокозом, Сергієм Добряком та Євгеном Вілінським. Під час зустрічі було обговорено вступну кампанію-2018, ризики та перспективи впровадження проектів в галузі освіти в Донецькій області, співпрацю з партнерами в рамках Освітнього Кластера ЮНІСЕФ.

 

24 травня у Сєвєродонецьку (СНУ ім. Володимира Даля) за підтримки ЮНІСЕФ відбувся прес-брифінг на тему: «Вступна кампанія-2018: особливості вступу абітурієнтів з непідконтрольних Уряду України територій Луганської областей, «лінії розмежування».

 

Організатори: ГО «Фонд «Відкрита політика», Луганська обласна державна адміністрація.

 

Під час заходу заступник голови Луганської облдержадміністрації Лішик Ольга, виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова, державний експерт Директорату вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти та науки України Віталій Носок та директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Юрій Стецюк озвучили можливості вступу до вишів та ПТНЗ для молоді з непідконтрольних територій Уряду України, вздовж «лінії розмежування».

 

Ірина Жданова  презентувала соціальну рекламу та закликала ЗМІ поширювати інформацію про можливості вступу молоді з непідконтрольних територій Луганської області, територій вздовж «лінії розмежування» без ЗНО, паспорта, атестата до вищих або професійно-технічних навчальних закладів через Освітні Центри «Донбас-Україна».

 

Також знову було наголошено, що у 2018 році ОЦ «Донбас-Україна» працюватимуть з 4 червня по 28 вересня. Список ОЦ є на сайтах dostupnaosvita.com.ua та mon.gov.ua.

 

Основні дати, до яких потрібно подати документи, щоб вступити на бюджет через Освітні Центри:

 

Вступ на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування):

Прийом документів – до 18-ї год. 20 липня.

Вступні іспити – до 26 липня.

Зарахування – до 12-ї год. 7 серпня.

 

Вступ на молодшого спеціаліста на базі 11-ти класів:

Прийом документів – до 18-ї год. 1 серпня.

Вступні іспити – до 7 серпня.

Зарахування – до 12-ї год. 14 серпня.

 

Вступ на молодшого спеціаліста на базі 9-ти класів:

Прийом документів – до 18-ї год. 14 липня.

Вступні іспити – до 22 липня.

Зарахування – до 12-ї год. 30 липня.

 

Документи для вступу на контракту форму навчання через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» за всіма рівнями прийматимуться до 26 вересня.

 

У свою чергу, директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Юрій Стецюк повідомив, що у 2018 році біля 6 000 дітей (учні 11 класу) з Луганської області зареєструвалися на ЗНО. А біля 700 дітей (8-11 кл.) з непідконтрольних територій зараз навчаються у школах на контрольованій території дистанційно/на екстренаті.

 

Відео прес-брифінгу можна переглянути за посиланням:

https://www.facebook.com/895984410522985/videos/1705604692894282/

 

24 травня у Сєвєродонецьку (СНУ ім. Володимира Даля) також було проведено тренінг для представників Освітніх Центрів «Донбас-Україна» Луганської області.

 

Під час тренінгу, як і у Краматорську, були розглянуті основні питання по вступу-2018. У свою чергу, під час тренінгу представники Освітніх Центрів озвучили низку пропозицій:

  1. Розмістити на КПВВ «Станиця Луганська» великий банер щодо вступної кампанії-2018 з телефонами «гарячої лінії» та інших КПВВ у Донецькій області.
  2. Прибрати з КПВВ старий постер за 2017 рік з прізвищами відповідальних контактних осіб в освітніх центрах.
  3. Запустити на КПВВ аудіоролик про можливості здобуття української освіти.
  4. Розмістити та поширити соціальну рекламу у школах, відділах освіти, будинках культури населених пунктів, які розташовані вздовж «лінії зіткнення». А також на автовокзалах, залізничних станціях, в автобусах.
  5. Розмістити соціальну рекламу та посилання на сайт Доступна освіта (dostupnaosvita.com.ua) на сайтах управлінь освіти, шкіл, освітніх центрів.
  6. Розмістити і транслювати анімаційний ролик та картинки на моніторі Луганської ОДА.
  7. Звернутися до Міністерства інфраструктури та Укрзалізниці з проханням запустити додаткові потяги до Києва та покращити логістику.

 

 

Пропозиції до МОН:

  1. Забезпечити он-лайн-трансляцію семінару по ЄДЕБО, який відбудеться у другій половині червня.
  2. Надати роз'яснення до "Положення про екстернат" щодо можливості складання ДПА тим випускникам, які не мають свідоцтва за 9 клас, лише з двох предметів (українська мова, історія України), а не з чотирьох.
  3. Надати можливість включати викладачів закладів вищої освіти до комісій з прийому ДПА у школах.

 

Керівник Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова також провела ряд важливих зустрічей у Сєвєродонецьку з заступником голови Луганської ОДА Ольгою Лішик та директором департаменту освіти і науки Луганської ОДА Юрієм Стецюком.

 

Дорожня карта-2018 для абітурієнтів зі сходу України: https://www.youtube.com/watch?v=NHLYKVBA14k

 

Анімаційний ролик "Державні гарантії рівного доступу до освіти": https://www.youtube.com/watch?v=LohDEOoFBl0&list=PLEDiejha8zy7NBHmSmqJlrDuamZ0PLKaO&index=3

Анімаційний ролик "Доступну освіту-кожному!": https://www.youtube.com/watch?v=ih63KnJuYdk&list=PLEDiejha8zy7NBHmSmqJlrDuamZ0PLKaO&index=2

Аудіоролик «ВСТУПНА КАМПАНІЯ-2018 для абітурієнтів зі сходу України»: https://www.youtube.com/watch?v=WKCpqOhPfRw

 

За результатами поїздки 22-24 травня 2018 року Фонд «Відкрита політика» звернувся з офіційним листом до МОН, губернаторів Донецької і Луганської ОДА з пропозиціями щодо підсилення інформаційної кампанії та тими, які озвучили представники ОЦ. Ірина Жданова провела зустріч з Вадимом Чернишем, Міністром з питань тимчасово окупованих територій та ВПО, на якій також обговорювали проблеми та ризики інформаційної кампанії для жителів непідконтрольних територій, «лінії розмежування».

На сьогоднішній день у Фонді «Відкрита політика» продовжує працювати сайт «Доступна освіта» (dostupnaosvita.com.ua) з безкоштовними відеоуроками з української мови і літератури, історії України для підготовки до ЗНО/ДПА, відеоуроками по STrEAM-курсу (без РЕЄСТРАЦІЇ) і актуальною інформацією з питань освіти для жителів сходу України і Криму (покрокові інструкції, новини, контакти МОН, ін.) та «гаряча лінія».

 

0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО!

Мобільні номери:

+38 068-951-25-13;

+38 050-550-54-11

(Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA)