+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

news-photo

Зустріч з Послом Ізраїлю в Україні: «Фонд «Відкрита політика» продовжує адвокацію розвитку наукової освіти

15/04/2018 15:44

Що робить країна, коли не має інших ресурсів, окрім людських? Усвідомлює: необхідно розвивати людський капітал. Так Ізраїль за короткий час став стартап-нацією. Щоб розвивати інновації в Україні, необхідно створювати інноваційний простір ще у школі, залучаючи до співпраці стартаперів, представників hi-tech кампаній. Саме це під час зустрічі у Посольстві Ізраїлю в Україні запропонували втілити представники ГО «Фонд «Відкрита політика».

Виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», випускниця Центру міжнародного співробітництва Міністерства закордонних справ Ізраїлю MASHAV Ірина Жданова представила Послу Ізраїлю в Україні Еліаву Бєлоцерковські та першому секретарю Посольства, голові Політичного департаменту Реут Шапір Бен-Нафталі пілотний проект створення україно-ізраїльського інноваційного центру “GREEN STrEAM Science Education Open Center” у Луганській області.

В основі проекту -- модель STEM/STrEAM open schooling, яка вже впродовж шести років апробована в Міжнародній зеленій школі у важкодоступному регіоні Українських Карпат, селі Космач на Івано-Франківщині. Тут школярі з різних куточків України спілкуються з прогресивними вченими, дізнаються, що наука може бути цікавою, поєднуватися із зеленими цінностями. Адже STEM/STrEAM-освіта поєднує науку, ІТ-технології, інжінірінг, робототехніку, мистецтво й математику.

Створення україно-ізраїльського інноваційного центру дозволить залучити стартаперів, представників бізнесу та держави до співпраці зі школярами й вмотивованими вчителями. Під час зустрічі Посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські та виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова дійшли згоди продовжити співпрацю запуском пілотного проекту – навчання новітнім ізраїльським методикам учителів важкодоступних регіонів на сході і заході України.

Також делегація Фонду обговорила з паном Послом майбутній візит до Тель-Авіву 14-18 квітня на Ізраїльсько-український освітній форум-2018 «Майбутнє освіти. Транформація і розвиток», що відбудеться завдяки організаторам Israeli Friends of Ukraine, за підтримки Посольства України в Ізраїлі та канадського фонду Ukrainian Jewish Encounter. ГО «Фонд «Відкрита політика» -- серед українських партнерів заходу.

Адже хоч під час реформування освітньої галузі наша країна переймає досвід Фінляндії та Естонії, саме досвід Ізраїлю може навчити українців розвивати людський капітал й зробити інновації пріоритетною стратегією країни. Приміром, в Ізраїлі лише торік один із стартапів було продано за 15 мільярдів доларів, а дохід від продажу стартапів став першою статтею поповнення державного бюджету.

Тож завдяки співпраці з розвитку наукової освіти, створенню україно-ізраїльського інноваційного центру зможемо крок за кроком будувати інноваційну країну й зупинити відтік молодих учених за кордон.