+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

news-photo

Спеціалізованій освіти в Україні бути: новий закон «Про освіту» набрав чинності

28/09/2017 20:11

Новий закон «Про освіту», що був напередодні ухвалений Верховною Радою і 25 вересня підписаний Президентом, набрав чинності.

Текст документа опублікований в парламентській газеті «Голос України» та на сайті ВРУ.

В новому законі враховано пропозиції Громадянської платформи з реформування наукової сфери України та Фонду «Відкрита політика» щодо наукової освіти.

Фонд «Відкрита політика» спільно з центральними органами влади, директорами мистецьких шкіл провів успішну адвокацію також щодо інших видів спеціалізованої освіти – мистецької, а також ініціював включення в статтю спортивної та військової видів освіти.

Це стаття 21, в якій чітко прописано, що спеціалізована освіта – це освіта мистецького, спортивного, військового чи наукового спрямування, яка може здобуватися в рамках формальної, неформальної, інформальної освіти.

«Спеціалізована освіта – це освіта мистецького, спортивного, військового чи наукового спрямування, яка може здобуватися в рамках формальної, неформальної, інформальної освіти, спрямована на здобуття компетентностей у відповідній сфері професійної діяльності під час навчання у безперервному інтегрованому освітньому процесі на кількох або всіх рівнях освіти та потребує раннього виявлення і розвитку індивідуальних здібностей», - йдеться в законі.

Що це означає? А те, що відтепер в Україні можуть з’явитися навчальні заклади мистецького, наукового, спортивного та військового спрямування, які забезпечать рівний доступ до освіти дітям вразливих категорій населення, з малозабезпечених родин, з важкодоступних регіонів України, а головне з тимчасово окупованих та непідконтрольних територій.

Так як такі заклади можуть бути інтернатного типу, тобто з безкоштовними гуртожитками, харчуванням, навчальним обладнанням та стипендіями.

Немало важливим є і те, що окремо виділилася освіта наукового спрямування, що базується на дослідно-орієнтованому навчанні, спрямований на поглиблене вивчення профільних предметів та набуття компетентностей, необхідних для подальшої дослідно-експериментальної, конструкторської, винахідницької діяльності.

«Держава створює умови для залучення учнівської молоді до наукової і науково-технічної діяльності, у тому числі через систему закладів спеціалізованої освіти наукового профілю, зокрема Малу академію наук України, статус та засади діяльності якої визначаються Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність"», - говориться у новому законі «Про освіту».

І головне, фінансування спеціалізованої освіти здійснюється за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

«Фінансування здобуття спеціалізованої освіти здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, у тому числі шляхом надання освітніх субвенцій місцевим бюджетам, коштів місцевого бюджету та інших д

жерел, не заборонених законодавством», - чітко прописано в 21 статті. Саме ця 21 стаття нового закону може не просто зробити Україну сучасною, інноваційною, а й виховувати відповідальних громадян.

Ця стаття дає зелене світло широкому впровадженню STrEAM освіти та більшому доступу до такої якісної, а головне цікавої освіти.

З повним текстом нового закону «Про освіту» можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України за посиланням.